SCÉNA
Svět podle MAM
Rohlík a Košík mají styl, Oliver
potíže a Nike razí udržitelnost
Tomáš Krásný, Blue Events
UDÁLOSTI POHLEDEM
REDAKTORŮ MARKETING & MEDIA
Svodka
Lucie
Vaníčkové
Rohlik.cz nebude prodávat toastový
chléb od firmy Penam patřící Agro‑
fertu. Důvodem je dotace 100 milio‑
nů pro holding, kterou neproplatila
Evropská unie, jak upozornil web
iRozhlas.cz. Mluvčí Agrofertu Karel
Hanzelka sdělil, že dotace byla
udělena v souladu se zákonem.
Web uvedl, že ministerstvo
financí nepředložilo k proplacení
Evropské komisi projekty Agrofer‑
tu za více než 161 milionů korun,
mezi nimi je i 100 milionů korun na
stavbu linky na výrobu toastového
chleba.
„Respektujeme presumpci nevi‑
ny. Než se však Penam očistí z toho
obvinění, stahujeme jeho produkty
z našeho sortimentu. Podpoříme
naopak dodavatele, kteří vyrábějí
kvalitní toustový chléb bez toho,
aniž by čerpali daně našich zákaz‑
níků,“ řekl marketingový ředitel
Rohlíku Rostislav Brzobohatý.
Sympatické gesto je zároveň
dobrý PR tah. Nabízet tousty jiné
značky než Penam pro Rohlík jistě
nepředstavuje velký problém.
Mondelez si pro digitální ko‑
munikaci značky Halls na českém
a slovenském trhu vybrala agenturu
Peppermint. Spolupráci zahájili
kampaní s hokejovou tematikou. Ta
běží na televizních stanicích České
televize, dále na sociálních sítích
a v místě prodeje. Produkci tele‑
vizního spotu zajistila společnost
Dawson production.
Boost, novou digitální agentu‑
04
VÝBĚR ZPRÁV
REDAKTORKY MAM
ru, zakládá bývalý account director
Peppermintu Jakub Lorenc. Firma
se zaměří především na sociální
média, výkonnostní marketing, kri‑
zovou komunikaci, online lobbying
a poradenství. Na svém dřívějším
působišti pracoval pro klienty
Česká spořitelna, Tefal, Rowenta,
Řetězec italských restaurací
britského šéfkuchaře a televizní
hvězdy Jamieho Olivera krachuje.
O práci může přijít až 1300 lidí.
Oliverovy restaurace v minulém
týdnu přešly pod nucenou správu,
jako správce konkurzní podstaty
si jeho společnost zvolila pora‑
denskou firmu KPMG. Insolvence
zasáhne celkem 25 restaurací,
23 z nich patří do Oliverova řetězce
zaměřeného na italskou kuchyni.
Propagátor zdravého stravová‑
ní Oliver se proslavil televizními
pořady o vaření, které se vysílaly
v desítkách zemí. V roce 2005 mu
britská královna Alžběta II. udělila
Řád britského impéria. Své re‑
staurace začal provozovat od roku
2008 a jeho záměrem bylo nabízet
pokrmy z kvalitnějších surovin
a zároveň dbát na co nejlepší životní
podmínky zvířat. O potížích jeho
restaurací se ale mluvilo už delší
dobu. Letos v lednu oznámil, že
musí zavřít šest restaurací. Předloni
zase svůj obchod Jamie či řetězec
kuchařských škol Recipease.
Foto: ISTOCK
Velmi by mě
mrzelo, kdyby
z českého trhu
odešly některé
mezinárodní
řetězce. Nejhorší
by bylo, kdyby
je skoupili
oligarchové.
Rohlík končí
Slavný kuchař
s tousty Penamu v potížích
Krups nebo Premium Outlet Prague
Airport. Předtím tři roky vedl
sociální média v AMI Digital, kde
pracoval pro společnosti MARS,
Samsung a Unilever. V minulosti se
také podílel na vstupu aplikace Yelp
na český trh.
Radio Wave
přichází
s novým podcastem Mikrovlnky.
Jde o týdenní výběr toho nejlepšího
z krátkých zpráv Wave News podle
Ivany Veselkové a Zuzany Fukso‑
vé. Nový zábavný formát autorek
pořadu Buchty, jednoho z nejpo‑
slouchanějších podcastů Českého
rozhlasu, nabídne každé páteční
ráno ryze subjektivní výtah ze
zpráv z domova i zahraničí. Český
rozhlas nabízí kromě zpravodajské
novinky Vinohradská 12 téměř
200 různě zaměřených podcastů,
z toho více než 25 právě z produkce
Radia Wave.
Luděk Staněk
je novým
moderátorem diskusního pořadu
Press klub na Frekvenci 1. Uvádět
jej bude jednou týdně ve čtvrtek od
18 hodin. Prvním hostem byl kouč
a mentor Jan Mühlfeit. Zároveň
dochází ke změně formátu pořadu
na Mall.tv Události Luďka Staň‑
ka, který z týdenní periodicity
přechází na denní. Vedle toho
rozšiřuje i svůj tvůrčí tým. Přibyli
scenáristé Rostislav Oboňa, známý
z českého Twitteru pod přezdívkou
@stary_mrzout, Ondřej Formánek
a Dominik Dabrowski.