EDITORIAL

ON-TRADE

Konečně vale

stravenkám

HOSPODÁM SE POMÁHÁ

VĚCI Z DRUHÉ RUKY V MÓDĚ

Secondhandový trh roste rychleji než

tradiční maloobchod a jen tak něco

ho nezastaví. Lidé už se za nákupy

nestydí, vidí je jako přednost.

E-COMMERCE

str. 10 –15

SEZNAMU SE ZA KRIZE DAŘILO

Nepřišel jsem dělat revoluci, ale

evoluci. Mojí misí je dovzdělat

obchodníky, aby byli pro klienty

partnery, říká Tomáš Búřil.

ONLINE MÉDIA

str. 6 –7

VRACÍME SE K LEPŠÍM ČÍSLŮM

Hledáme další cesty, jak oslovit ty

správné cílové skupiny, říká k situaci

v novém normálu generální ředitel

Kofola ČeskoSlovensko Daniel Buryš.

ON-TRADE

str. 8 –9

Lidé budou ve výdajích opatrnější,

ač dvě třetiny Čechů nečeká snížení

příjmů, ukazuje rozsáhlý průzkum

společnosti Incomind.

str. 22–23

PODPOŘIT ZNAČKU POHÁDKOU

Projekt Audiosbírky pohádek do

auta pro koncern Volkswagen vybírá

příběhy podle cesty. Získal šest

stříbrných lvů na Cannes Lions.

str. 24–25

24 –25

Foto na titulní straně: VOJTĚCH RESLER

CASE STUDY

JAK SE ZMĚNILO UVAŽOVÁNÍ

SPOTŘEBNÍ CHOVÁNÍ

str. 16 –17

Technologický pokrok postupuje

často eliminací prostředníků

a zprostředkovatelů služeb, které

lze využitím moderních technologií v řadě případů obejít, stávají

se nadbytečnými. V drtivé většině vede jejich omezení k lepším

cenám a službám pro spotřebitele. Podobně je tomu i nyní v případě papírových stravenek.

Minulý týden podpořili

poslanci v prvním čtení daňový

balíček, který počítá s možností

náhrady stravenek nezdaněným

finančním paušálem. Pokud bude

schválen, zaměstnanci by od

příštího roku kromě stravenek

dostávali od zaměstnavatele

peníze na účet. Chce se mi zvolat:

„Konečně!“Politická reprezentace se tak po mnoha letech odhodlala nabourat velice výnosný

byznys trojlístku hlavních hráčů

na stravenkovém trhu.

Stravenky totiž mají omezenou

platnost a pokud je lidé neutratí

nebo si je restaurace nestihne

včas nechat proplatit, jde celá

hodnota vydavatelské firmě. Každoročně takto francouzské firmy

Up, Sodexo a Edenred získaly

„zadarmo“ sumu kolem 150 milionů korun, propadlé stravenky

tvořily až pětinu jejich zisku. Za

deset let jde o 1,5 miliardy čistého

zisku jen z nevyužitých stravenek. Hezká vata!

S penězi podobná praxe naštěstí nehrozí. Argument těchto

firem, že se změna projeví menším počtem hostů v restauracích,

je úsměvný. Podle průzkumu

Asociace hotelů a restaurací si

70 procent z těch, kdo stravenky

přijímají, myslí, že peněžní alternativa nepovede k úbytku hostů.

Stravenky odpovádají navíc jen

asi 15 procentům tržeb restaurací.

Stravenky je tolik netrápí,

aktuálně se potýkají hlavně s problémy pramenícími z absence

turistů, na což jsme se zaměřili

v rámci hlavního tématu tohoto

čísla. Oproti předpokladům sice

zatím tolik restaurací nezavřelo,

ale jejich tržby se stále pohybují

na polovině „normálu“. Nepřidalo jim ani špatné červnové počasí,

takže zatím moc nefungují ani zahrádky. Skutečný rozsah „zkázy“

se projeví až na podzim, počty

zavřených hospod a barů mohou

přibývat.

S nedostatkem hostů pomáhají

hospodám i nápojářské firmy.

Poskytují vybavení zdarma,

ale i marketingovou i finanční

podporu.

Přeji příjemné a inspirativní

čtení!

Pavel Hejkrlík

redaktor

Číslo týdne

49 mil.

videí odstranil TikTok v průběhu druhé poloviny loňského roku

kvůli nenávistnému a násilnému obsahu. Informaci zveřejnil minulý

týden ve své zprávě o transparentnosti. Pro srovnání YouTube

odstranil za stejné období 14,7 milionu videí.

03

Po koronakrizi otevřelo více

restaurací, než se očekávalo. Hostů je

ale stále málo, svými kampaněmi je

pomáhají shánět i nápojáři.