EDITORIAL
ON-TRADE
Konečně vale
stravenkám
HOSPODÁM SE POMÁHÁ
VĚCI Z DRUHÉ RUKY V MÓDĚ
Secondhandový trh roste rychleji než
tradiční maloobchod a jen tak něco
ho nezastaví. Lidé už se za nákupy
nestydí, vidí je jako přednost.
E-COMMERCE
str. 10 –15
SEZNAMU SE ZA KRIZE DAŘILO
Nepřišel jsem dělat revoluci, ale
evoluci. Mojí misí je dovzdělat
obchodníky, aby byli pro klienty
partnery, říká Tomáš Búřil.
ONLINE MÉDIA
str. 6 –7
VRACÍME SE K LEPŠÍM ČÍSLŮM
Hledáme další cesty, jak oslovit ty
správné cílové skupiny, říká k situaci
v novém normálu generální ředitel
Kofola ČeskoSlovensko Daniel Buryš.
ON-TRADE
str. 8 –9
Lidé budou ve výdajích opatrnější,
ač dvě třetiny Čechů nečeká snížení
příjmů, ukazuje rozsáhlý průzkum
společnosti Incomind.
str. 22–23
PODPOŘIT ZNAČKU POHÁDKOU
Projekt Audiosbírky pohádek do
auta pro koncern Volkswagen vybírá
příběhy podle cesty. Získal šest
stříbrných lvů na Cannes Lions.
str. 24–25
24 –25
Foto na titulní straně: VOJTĚCH RESLER
CASE STUDY
JAK SE ZMĚNILO UVAŽOVÁNÍ
SPOTŘEBNÍ CHOVÁNÍ
str. 16 –17
Technologický pokrok postupuje
často eliminací prostředníků
a zprostředkovatelů služeb, které
lze využitím moderních technologií v řadě případů obejít, stávají
se nadbytečnými. V drtivé většině vede jejich omezení k lepším
cenám a službám pro spotřebitele. Podobně je tomu i nyní v případě papírových stravenek.
Minulý týden podpořili
poslanci v prvním čtení daňový
balíček, který počítá s možností
náhrady stravenek nezdaněným
finančním paušálem. Pokud bude
schválen, zaměstnanci by od
příštího roku kromě stravenek
dostávali od zaměstnavatele
peníze na účet. Chce se mi zvolat:
„Konečně!“Politická reprezentace se tak po mnoha letech odhodlala nabourat velice výnosný
byznys trojlístku hlavních hráčů
na stravenkovém trhu.
Stravenky totiž mají omezenou
platnost a pokud je lidé neutratí
nebo si je restaurace nestihne
včas nechat proplatit, jde celá
hodnota vydavatelské firmě. Každoročně takto francouzské firmy
Up, Sodexo a Edenred získaly
„zadarmo“ sumu kolem 150 milionů korun, propadlé stravenky
tvořily až pětinu jejich zisku. Za
deset let jde o 1,5 miliardy čistého
zisku jen z nevyužitých stravenek. Hezká vata!
S penězi podobná praxe naštěstí nehrozí. Argument těchto
firem, že se změna projeví menším počtem hostů v restauracích,
je úsměvný. Podle průzkumu
Asociace hotelů a restaurací si
70 procent z těch, kdo stravenky
přijímají, myslí, že peněžní alternativa nepovede k úbytku hostů.
Stravenky odpovádají navíc jen
asi 15 procentům tržeb restaurací.
Stravenky je tolik netrápí,
aktuálně se potýkají hlavně s problémy pramenícími z absence
turistů, na což jsme se zaměřili
v rámci hlavního tématu tohoto
čísla. Oproti předpokladům sice
zatím tolik restaurací nezavřelo,
ale jejich tržby se stále pohybují
na polovině „normálu“. Nepřidalo jim ani špatné červnové počasí,
takže zatím moc nefungují ani zahrádky. Skutečný rozsah „zkázy“
se projeví až na podzim, počty
zavřených hospod a barů mohou
přibývat.
S nedostatkem hostů pomáhají
hospodám i nápojářské firmy.
Poskytují vybavení zdarma,
ale i marketingovou i finanční
podporu.
Přeji příjemné a inspirativní
čtení!
Pavel Hejkrlík
redaktor
Číslo týdne
49 mil.
videí odstranil TikTok v průběhu druhé poloviny loňského roku
kvůli nenávistnému a násilnému obsahu. Informaci zveřejnil minulý
týden ve své zprávě o transparentnosti. Pro srovnání YouTube
odstranil za stejné období 14,7 milionu videí.
03
Po koronakrizi otevřelo více
restaurací, než se očekávalo. Hostů je
ale stále málo, svými kampaněmi je
pomáhají shánět i nápojáři.