EDITORIAL
EVENTY
V křeči a v zajetí
slevové spirály
FESTIVALOVÉ TRÁPENÍ
Velké festivaly neproběhnou, ale
promotéři opět reagují „light“
verzemi. Vydrží tradiční partnerství?
ŽUFÁNEK, WISEGUYS A TAJE
TRHU S ALKOHOLEM V ČESKU
Martin Žufánek umí destilovat
slivovici, ale i marketingově poradit.
STRATEGIE
str. 8 –11
PICKEY LÁKÁ TVŮRCE
Platformy propojující autory s jejich
platícími fanoušky konkurují velkým
hráčům. Ti otevírají pokladny.
SOCIÁLNÍ MÉDIA
str. 12 –14
JE TŘEBA ZAČÍT U PRODUKTŮ
Spotřebitelé už greenwashing
lépe rozpoznají. Značky musejí
komunikaci stavět na činech.
str. 20 –21
CSR
str. 16 –77
Krize v gastrosektoru, nejen
ekonomická, ale zejména perso‑
nální, stále pokračuje. Inzerátů
a nabídek je plný internet. Lidé
navíc zpohodlněli a zvykli si nosit
častěji obědy do práce, případně
si jídlo objednají domů. Najde
se i řada těch, kteří stravování
a popíjení v hospodách omezili,
protože se bojí nástupu horší
ekonomické situace. Podnikům
tržby nerostou na předkrizové
úrovně a tak je řada z nich nucena
mírně zdražit, protože ceny vstu‑
ních surovin i náklady na provoz
podražily.
Jasně, deset korun navíc není
důvod oželet řízek. Ale horší je
situace z hlediska personálu,
krize ovlivňuje kvalitu služeb
i nabídky. Opakovaně se (a nejen
mně) stalo, že jídlo objednané
přes Dámejídlo ze stejné restaura‑
ce v horizontu pár dnů chutnalo
jinak a nemyslím tím, že bych dal
11 z 10 bodů… Prostě jiná směna =
horší kuchař.
A zatímco lidé v restauracích
utrácejí méně, roste online prodej
jídla, ale také alkoholu. I u alko‑
holu platí, že řada výrobců bojuje
cenou a akcemi a pak mají pro‑
blém vystoupit ze slevové spirály
a zboží prodávat za maloobchod‑
ní ceny.
A koncept slev dále nabourá‑
vají akce typu Black Friday, které
jsou už pomalu každý týden. Pod‑
le lihovarníka Martina Žufánka
slevy dlouhodobě znehodnocují
produkt a u alkoholu, který se
nekazí, je nechápe. Lidé si totiž
na slevy zvyknou a návrat zpět
je téměř nemožný. Sám nikdy
produkt do slev nedal, a i když ne‑
dává na marketing téměř žádné
peníze, mívá lahve vyprodány.
Některé limitované edice
lahví jsou běžně přeprodávany
s velkým ziskem na sekundár‑
ním trhu. Takové zákazníky
ovšem Žufánek klidně zablokuje,
protože chce pití dopřát stálým
zákazníkům a ne spekulativním
vykukům.
Pavel Hejkrlík
redaktor
Foto na titulní straně: BOHUMIL POSPÍŠIL
Inzerce
16. ROČNÍK
SOUTĚŽE
STAŇTE SE FIRMOU ROKU 2021!
Hledáme 10 nejlepších v každém kraji
Firma roku je zajímavá příležitost pro nová setkání
a kontakty. Můžete sdílet zkušenosti a inspirovat se mezi
podnikateli z různých oborů podnikání.
www.firmaroku.cz
Vasky Trade s.r.o., Firma roku Zlínského kraje 2020
IBM
FIRMA ROKU