EDITORIAL

EVENTY

V křeči a v zajetí

slevové spirály

FESTIVALOVÉ TRÁPENÍ

Velké festivaly neproběhnou, ale

promotéři opět reagují „light“

verzemi. Vydrží tradiční partnerství?

ŽUFÁNEK, WISEGUYS A TAJE

TRHU S ALKOHOLEM V ČESKU

Martin Žufánek umí destilovat

slivovici, ale i marketingově poradit.

STRATEGIE

str. 8 –11

PICKEY LÁKÁ TVŮRCE

Platformy propojující autory s jejich

platícími fanoušky konkurují velkým

hráčům. Ti otevírají pokladny.

SOCIÁLNÍ MÉDIA

str. 12 –14

JE TŘEBA ZAČÍT U PRODUKTŮ

Spotřebitelé už greenwashing

lépe rozpoznají. Značky musejí

komunikaci stavět na činech.

str. 20 –21

CSR

str. 16 –77

Krize v gastrosektoru, nejen

ekonomická, ale zejména perso‑

nální, stále pokračuje. Inzerátů

a nabídek je plný internet. Lidé

navíc zpohodlněli a zvykli si nosit

častěji obědy do práce, případně

si jídlo objednají domů. Najde

se i řada těch, kteří stravování

a popíjení v hospodách omezili,

protože se bojí nástupu horší

ekonomické situace. Podnikům

tržby nerostou na předkrizové

úrovně a tak je řada z nich nucena

mírně zdražit, protože ceny vstu‑

ních surovin i náklady na provoz

podražily.

Jasně, deset korun navíc není

důvod oželet řízek. Ale horší je

situace z hlediska personálu,

krize ovlivňuje kvalitu služeb

i nabídky. Opakovaně se (a nejen

mně) stalo, že jídlo objednané

přes Dámejídlo ze stejné restaura‑

ce v horizontu pár dnů chutnalo

jinak a nemyslím tím, že bych dal

11 z 10 bodů… Prostě jiná směna =

horší kuchař.

A zatímco lidé v restauracích

utrácejí méně, roste online prodej

jídla, ale také alkoholu. I u alko‑

holu platí, že řada výrobců bojuje

cenou a akcemi a pak mají pro‑

blém vystoupit ze slevové spirály

a zboží prodávat za maloobchod‑

ní ceny.

A koncept slev dále nabourá‑

vají akce typu Black Friday, které

jsou už pomalu každý týden. Pod‑

le lihovarníka Martina Žufánka

slevy dlouhodobě znehodnocují

produkt a u alkoholu, který se

nekazí, je nechápe. Lidé si totiž

na slevy zvyknou a návrat zpět

je téměř nemožný. Sám nikdy

produkt do slev nedal, a i když ne‑

dává na marketing téměř žádné

peníze, mívá lahve vyprodány.

Některé limitované edice

lahví jsou běžně přeprodávany

s velkým ziskem na sekundár‑

ním trhu. Takové zákazníky

ovšem Žufánek klidně zablokuje,

protože chce pití dopřát stálým

zákazníkům a ne spekulativním

vykukům.

Pavel Hejkrlík

redaktor

Foto na titulní straně: BOHUMIL POSPÍŠIL

Inzerce

16. ROČNÍK

SOUTĚŽE

STAŇTE SE FIRMOU ROKU 2021!

Hledáme 10 nejlepších v každém kraji

Firma roku je zajímavá příležitost pro nová setkání

a kontakty. Můžete sdílet zkušenosti a inspirovat se mezi

podnikateli z různých oborů podnikání.

www.firmaroku.cz

Vasky Trade s.r.o., Firma roku Zlínského kraje 2020

IBM

FIRMA ROKU