Velké agentury jsou přísnější než stát,
malé zadavatele ale zklidní až změna
společnosti, které sexismus vadí více.
AGENTUROU T‑MOBILU
BY CHTĚL BÝT SKORO KAŽDÝ
Mobilní operátor bude muset hodně
třídit, aby našel vítěze ve výběrovém
řízení na kreativního partnera.
VÝBĚROVÉ ŘÍZENÍ
str. 8 –11
LUXUSNÍ ČOKOLÁDA BUDE
S HOUBAMI, PODPOŘÍ JI KAMPAŇ
Hledáme agenturu, která by nám
pomohla s marketingem, říkají
majitelé značky Steiner & Kovarik.
STRATEGIE
str. 6 –7
NA NÁVRAT VELETRHŮ SE UŽ
ČESKÉ FIRMY TĚŠÍ
B2B se bez veletrhů neobejde. Loni
proběhlo pouze 63 akcí a sektor s na‑
dějí vyhlíží druhou polovinu roku.
VELETRHY
str. 12 –13
AMAZING PLACES ROZŠIŘUJÍ
SVOJE AKTIVITY A DOMÉNY
Projekt Kouzelná místa sleduje na
sítích už půl milionu lidí. Jak to
vytěžit popisuje zakladatel Petr Kotík.
str. 22 –23
CESTOVNÍ RUCH
str. 18–20
Od začátku minulého týdne se
uvolnila pravidla pro zahrádky
restaurací, od tohoto týdne pak
vláda také schválila znovuotevře‑
ní hotelů a penzionů bez omezení
obsazenosti. Klienti se budou mu‑
set prokázat negativním testem,
očkováním, případně potvrze‑
ním o prodělání nemoci covid.
První čtvrtletí přineslo hrozivá
čísla, návštěvnost meziročně
propadla o 91 procent, u zahra‑
ničních hostů dokonce o 96 pro‑
cent. Nejistota v cestovním ruchu
i opatřeních v zahraničních
zemích přetrvává a tak Češi
nechávají rozhodnutí o dovole‑
ných na poslední chvíli, v domácí
poptávce vedou hlavně chalupy
a kempy, které už začínají mít
plno na prázdninové měsíce.
Vedou především lokality
na Šumavě nebo v Jihomorav‑
ském kraji a Krkonoších. Hotely,
a zejména ty ve městech, budou
během léta opět vesměs prázd‑
né. Podle dat CzechTourism
je na konci července celková
obsazenost všech ubytovacích
kapacit v Česku okolo 40 procent.
S ohlášením termínu otevření
hotelů podle Hotel.cz stoupl po‑
čet rezervací trojnásobně ze dne
na den.Tuzemská klientela tvoří
95 procent všech současných
rezervací.
Jak hoteliéři, tak i restauratéři
se však po dlouhých hubených
měsících musí vypořádat také
s možným nedostatkem personá‑
lu. Měsíce omezeného provozu
pouze v režimu výdejních oké‑
nek, navíc ve specifickém sekto‑
ru, kde je fluktuace zaměstnanců
EDITORIAL
SEXISMUS V REKLAMĚ
SOUD SE SNAŽÍ UMRAVNIT
HŘÍŠNÍKY REKLAMNÍHO TRHU
Z okének
„dýško“ nepadá
často vysoká, totiž vedla hodně
pracovníků k tomu, že si neváhali
rychle hledat náhradu. A tak část
personálu z gastronomie sedla
do aut a začala dělat pro rozváž‑
kové služby, které hledají řidiče
do flotil aut, další šli pracovat do
řetězců nebo do skladovacích
a logistických center.
A jak řada z nich uvedla, do
oboru se už nevrátí, mnoho
z nich se obává, že s příchodem
zimy by se situace mohla opa‑
kovat. Namísto různých dohod
a mnohahodinových směn raději
zůstanou, tam kde jsou. Podle
průzkumu společnosti Grason
našlo během pandemie uplat‑
nění mimo obor přes osmdesát
procent pracovníků gastronomie
a hotelnictví. A znovu nechce
v gastronomii působit devadesát
procent dotázaných, minimálně
ne na hlavní pracovní poměr.
Nezanedbatelnou část příjmů
totiž tvoří „dýška“, která při
dlouhodobé absenci zahranič‑
ních turistů a jídlech do krabiček
společně s půlltirem v plastu,
mnoho extra motivace dle na‑
stavených pravidel nepřinášejí.
Navíc osmihodinovky na rozdíl
od dvanáctek bývají přece jen
o dost stravitelnější. Těžce zkou‑
šený sektor tak kromě ekono‑
mických trablů bude řešit i krizi
personální.
Pavel Hejkrlík
redaktor
Foto na titulní straně: BOHUMIL POSPÍŠIL
@MarketingaMedia
@MarketingaMedia
Marketing & Media
@marketingamedia
03
www.mam.cz