STRATEGIE
super skvělé věci in‑house. V určitou chvíli
velikostí i škálou překročíme vlastní limity.
Důležité pak bude najít hranici, co zůstane
u nás a co zadáme ven. Že bychom všechno
převedli do agentur, to se určitě nestane.
Existuje v tuto chvíli společné téma,
sjednocující linka pro více trhů, které
budete komunikovat?
Sjednocující linkou je to, co vlastně Rohlík je.
Což je o trochu delší odpověď, než jenom že je
to dovážka jídla domů.
A co to tedy je?
Kombinace skvělého jídla a skvělé služby.
S tím, že v mé hlavě to představuje dvě věci.
Za prvé široký sortiment, který najdete
v supermarketu, nebo možná větší, skombi‑
novaný s kvalitou, čerstvostí a autenticitou
zboží, které najdete na farmářských trzích.
A za druhé logistický koncept, který nám to
umožňuje poskytnout. Máme nabídku, kterou
nejste schopni návštěvou jednoho obchodu
získat. Od nás dostanete daleko více, mnohem
pohodlněji. A tohle je unikátní byznys model.
Jak budete například v Rakousku, kde
je kvalita potravin na zcela jiné úrovni,
tyto atributy komunikovat?
Lokálnost je, řekl bych, identitou této země.
Rakousko je hodně rozdělené do různých
údolí a oblastí, v každé vítězí něco jiného.
Znovu bych připomněl, že my na trh vstupuje‑
me město po městu. Je totiž rozdíl v tom, jestli
jdete „do Rakouska“ nebo „do Vídně a okolí“.
Naším cílem není obsadit celé Rakousko jed‑
nou nabídkou, ale uspět v široké části kolem
Vídně. Ale abych se zcela nevyhnul otázce,
komunikace bude spočívat opět v demon‑
straci obojího: skvělého jídla a služby. Jsem
přesvědčen, že v naší komunikaci má hrát
hlavní roli produkt, jídlo, jež doručíme klien‑
tům. A v tom nám mohou pomoci i samotní
producenti, lokální farmáři, kteří jsou nositeli
různých příběhů. Rohlík zároveň pomáhá
jim, umožní jim růst ekonomicky a zároveň
udržitelně a čelit síle nadnárodních řetězců.
Podpora komunit je stejně velké téma
jako udržitelnost… Bude i v komunikaci?
Ano. Udržitelnost je součástí Rohlíku. Je to
pohodlnější a přitom správnější a dlouhodobě
udržitelnější způsob, jak jíst, nakupovat jídlo
a odkud ho brát. Celý logistický řetězec lze
vytvořit mnohem lépe, než to lidé dělali dopo‑
sud. Ale není to tak, že by všichni byli až doteď
úplně hloupí, věci prostě mají svůj čas a něco
nebylo dříve technologicky možné. Rohlík je
technologická firma a veškerou dostupnou
technologii využívá k tomu, aby velmi tradič‑
ní odvětví přetvořil do nového světa.
16
S technologiemi souvisí také budování
zákaznické zkušenosti… Což je
v posledním roce zřejmě nejvíce
užívané sousloví. Ovšem ve vaší firmě
s majitelem, o němž se říká, že má
přímo obsesi zákazníkem, bude na
denním pořádku.
Je to tak a Rohlík je na zákaznické zkušenosti
postavený. Zákaznická zkušenost je to, co si
kupujete, je to výstup firmy. Okamžiků, kdy se
projevuje, je strašná spousta, některé můžete
mít pod kontrolou, některé už méně. Ale
v konečném důsledku je to právě zákaznická
zkušenost, která vytváří značku.
Takže ne velké, brandové kampaně?
Použiji jako příklad Air Bank, jejíž značku má
většina lidí spojenou právě s kampaněmi v tele‑
vizi. Na co se však zapomíná, je to, že bez reálné
dobré zákaznické zkušenosti by ta banka nikdy
nebyla tak úspěšná. A to platí u všech značek.
Zmínil jste, že některé momenty
zákaznické zkušenosti pod kontrolou
nejsou. Co máte v tomto ohledu v plánu?
Nyní se díváme na to, jaká je zákaznická
zkušenost ve fázi placení. Zabývá se tím
celý tým. Moje první reakce byla, proč na to
potřebujeme celý tým? Jenže způsob, jakým
klient platí, je jiný na různých trzích. Takže
to řešení musí akceptovat národní specifika,
ale zároveň musí být použitelné pro všechny,
aby se nevymýšlelo potom pro každou zemi
znova. Samozřejmě, je to jedna z věcí, kterou
nikoho jako s televizní reklamou neohromí‑
me, ale když ji uděláme špatně, tak ztratíme
zákazníka. Příště si už u nás nenakoupí, půjde
tam, kde je to jednodušší.
A co dál?
Věnujeme se například nabídce pro prémiové
klienty nebo systematickému odstraňování
různých zádrhelů po nákupní cestě. V zásadě
jsou v zákaznické zkušenosti dva pytle — v jed‑
nom máte nápady, jak udělat tu vaši službu
skvělou, jsou tam všechny super motivátory
a „wow momenty“, a v druhém máte všechny
připomínky k tomu, jak současnou službu
nekazit problémy, „iritátory“, které se vyskyt‑
nou při jakékoliv změně. A tohle je nekonečná
práce. Vždycky budete nacházet věci, které
zákazníkům ztrpčují život. Navíc i zde platí
„s jídlem roste chuť“, laťka se stále zvedá.