KONCEPT
V Londýně otevřel Pivo hub
V širším centru britské metropole otevřelo
středisko české pivní kultury a showroom
českého designu. Jeho misí je šířit dobrou
pověst naší země a uzavírat obchody.
Text IRENA BUŘÍVALOVÁ
Co vás konkrétně na Británii tak
moc láká?
Ve čtvrtek 27. května v londýnské Old Street
slavnostně otevřel Pivo hub, český podnik,
ve kterém je od podlahy přes židle, sklenice
až po stropní osvětlení vše české. Prezento‑
vat se zde budou mnohé tuzemské pivovary,
například Albrecht, Kutná Hora, Cvikov nebo
Bohemia Regent, stejně jako české tradiční
gastronomické klasiky v moderním pojetí.
Pivo hub má být místem, kde se Britové
seznámí s českým designem a pivní kulturou,
ale především centrem pro navazování no‑
vých obchodních kontaktů a uzavírání part‑
nerství. Podle jednoho z investorů projektu,
Michala Navrátila, který je zároveň majitelem
designového studia Mooden, jež hub navrhlo,
je tento mix zárukou šíření dobré pověsti
o Česku. Pokud se zadaří, budou následovat
i další Pivo huby, a to nejen v Británii.
Kdy vznikla myšlenka na Pivo hub?
Souvisí nějak s brexitem a komplikací
pro české podnikání v UK?
06
Myšlenka na Pivo hub samotný se postupně
vyvíjí asi pět let a není jen z mé hlavy. V té
době jsme začali vystavovat v Londýně naše
výrobky a postupně zjistili, že pro opravdový
úspěch na místním trhu je nutné mít v Británii
nějaké fyzické zázemí — showroom. Jelikož
jsme vystavovali v rámci seskupení českých
firem United Crafts of Bohemia a dokázali
vytvořit uskupení, které bylo jako celek kom‑
plementární a na výstavách velmi úspěšné,
byl to jen malý krůček od toho pochopit, že
český design a řemeslo patří k naší kultuře
stejně jako české pivo. Ten zlomový okamžik
nastal v září roku 2019, kdy jsme vystavovali
na London Design Fair a potkali se s firmou
CBA (Czech Beer Alliance) pod vedením
Filipa Čeladníka. Pak už mělo vše jasný směr.
S brexitem to ale nemělo nic společného.
Osobně směřuji své podnikání na západ a Bri‑
tánie mě vždycky lákala. Navíc jsem z jižní
Moravy a z Brna nám létá pravidelná linka do
Londýna, ale to je jen benefit. Z toho, co jsem
zažil, je tam byznys férovější, více oceněný
a i když vás v obchodě často vnímají jako „ně‑
koho z východní Evropy“, je snadné dokázat,
že v Česku jsou řemeslo, design i kvalita na
velmi vysoké úrovni. Ať už jste skláři, nábyt‑
káři nebo reklamní agentura.
Stále počítáte s několika podniky ve
UK a přemýšlíte o USA a Itálii?
Michal Navrátil
Mooden
Vznikl Pivo hub i v reakci na to, že
podpora ze strany české obchodní
diplomacie není dostatečná?
Tohle nemůžu úplně potvrdit. Vždycky je
to o lidech a například britský CzechTrade
fungoval skvěle. Díky němu se nám podařilo
propojit s dalšími českými firmami a na‑
konec i s českým pivem. Česká obchodní
diplomacie za vás ale byznys dělat nebude.
Může vám pomoci v začátcích, ale dotáhnout
to musí každý sám. No a tak má teď Pivo hub
svůj showroom a prostor pro asi 15 českých
firem, které se vzájemně mohou podporovat,
propagovat české řemeslo a u toho naučit své
obchodní partnery pít české pivo a vychutná‑
vat české jídlo.
Covid nám pořádně zavařil hned v několika
aspektech. Trh se absolutně změnil a i my
jsme museli v průběhu realizace pubu
změnit celý koncept. Ale jak se říká, vše zlé
je k něčemu dobré, zvládli jsme to a máme
otevřeno. Expanze do dalších britských měst
a dalších zemí je stále v plánu, nyní máme
ale více respektu z vývoje trhu a můžeme
se teď plně soustředit na „Pivo číslo 1“. Rádi
bychom získali další zkušenosti, zhodnotili
nějaký čas fungování Pivo hub a pak hurá na
další expanzi.
Budou všechny následující huby mít
stejnou vizuální podobu, nebo budete
design přizpůsobovat lokalitám?
Mooden bude stále držet design Pivo pod
svými křídly, ale není možné v dalších
projektech stoprocentně zopakovat stejnou
podobu. Vždy záleží na konkrétním prostoru
a zemi. Rádi bychom ale udrželi stejný styl,
který jsme si interně určili jako „večerní
Praha“, a zároveň do interiéru vždy dodali
nějaký prvek, jaký bude blízký místním
zvyklostem. V současném pubu je mnoho